Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Tot acht jaar cel voor overvallers van Nikkie de Jager en René van der Gijp

De rechter heeft straffen tot acht jaar cel opgelegd voor een reeks overvallen op bekende Nederlanders. Onder de slachtoffers waren oud-voetballer René van der Gijp (Dordrecht) en YouTube-ster Nikkie de Jager.


De overvallers gebruikten soms bruut geweld. Zo werd Nikkie de Jager in haar woning overvallen, vastgebonden en geslagen. De beroving van René van der Gijp in april 2020 in Dordrecht mislukte. De daders wilden zijn Rolex horloge pakken, maar konden de ruiten van zijn auto niet breken toen hij kwam aanrijden.


In totaal stonden acht verdachten terecht, vier uit Rotterdam en vier uit Ridderkerk. Zij pleegden in wisselende samenstelling overvallen in Krimpen aan den IJssel, Hendrik-Ido-Ambacht, Rockanje, Mijnsheerenland, Rotterdam, Uden en Dordrecht. De buit bestond uit geld en sieraden.
Justitie gaat uit van een criminele organisatie, maar de rechter ziet daarvoor geen bewijs. “Het gaat om mannen die regelmatig in elkaars gezelschap zijn, maar dat maakt nog geen criminele organisatie. Daarvoor is nodig dat zij informatie deelden, plannen op elkaar afstemden en georganiseerd op pad gingen. Daar was geen sprake van.”
Het bewijs bestaat onder meer uit DNA-sporen, herkenning via camerabeelden, telefoongegevens en registratie van verkeerscamera’s.


Acht jaar cel
De hoogste straf van acht jaar cel was voor een 21-jarige man uit Ridderkerk. Dat was onder meer voor de mislukte overval op René van der Gijp. Die straf was hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.
De rechter: “Ondanks uw jeugdige leeftijd en intensieve begeleiding bent u steeds gewelddadiger geworden. U heeft geen dagbesteding en neemt geen verantwoordelijkheid. Dat vindt de rechter zeer zorgelijk.”
Bij de andere verdachten varieerden de straffen van één tot zeven jaar cel. De meesten van hen waren eerder betrokken geweest bij overvallen en inbraken.
De twee mannen die zijn veroordeeld voor de overval op Nikkie de Jager moeten de waarde van de gestolen sieraden terugbetalen. Dat is een bedrag van 270 duizend euro.