Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

‘Medewerkers van EBI ondergedoken na dreiging uitbraak Taghi’

Vier medewerkers van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zijn in oktober met spoed ondergedoken uit vrees voor een gewelddadige actie. Dit gebeurde een dag nadat het OM op 8 oktober bekendmaakte dat Ridouan Taghi een ontsnappingspoging zou hebben voorbereid, is te lezen in NRC.

Het OM meldde indertijd dat er aanwijzingen waren dat Taghi voor de ontsnappingspoging op zoek is geweest ‘naar adresgegevens van gevangenispersoneel’. Nu blijkt uit informatie die door NRC is ingezien dat de namen van vier EBI-medewerkers op een lijst stonden en dat zij mede daarom in veiligheid zijn gebracht. Het bestaan van die lijst is volgens de krant bevestigd door bronnen die goed van het dossier-Taghi op de hoogte zijn.

Grote onrust
De concrete dreiging aan het adres van de vier EBI-medewerkers zou onder het gevangenispersoneel tot grote onrust hebben geleid. Al vóór het nieuws over Taghi’s uitbraakpoging bekend werd, had het personeel gevraagd om extra maatregelen. Zo wilden ze gebruikmaken van maskers om te voorkomen dat Taghi en een aantal medeverdachten hun identiteit konden achterhalen. Dat is, stellen bronnen, indertijd afgewezen maar eerder deze week meldde actualiteitenprogramma EenVandaag dat de bewakers van Taghi inmiddels wel maskers dragen.

barrelq big britisch racing green