Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Quincy Promes in Dubai opgepakt


Quincy Promes is aangehouden in Dubai, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Nederland zal om uitlevering van de 32-jarige voetballer vragen.

Promes is in Nederland twee keer veroordeeld door de rechter. De oud-Ajacied werd onlangs in Dubai aangehouden voor ‘een lokale overtreding’, toen hij daar met zijn team van de Russische club Spartak Moskou op trainingskamp was.

De aanhouding vond plaats op basis van een Red Notice uitgegeven door Nederland. Dit is een verzoek aan wetshandhavingsinstanties wereldwijd om een persoon op te sporen en voorlopig aan te houden in afwachting van uitlevering. Promes zou volgens diverse media in alle luxe in Dubai verblijven. Hij is in hechtenis genomen ‘dankzij de inspanningen van de autoriteiten in beide landen’, meldt het OM. Op dit moment is het voor het OM niet mogelijk om aanvullende informatie te verstrekken ‘om verstoring van het lopende onderzoek te voorkomen’.

Steekpartij Abcoude
Het OM in Amsterdam heeft oud-Ajacied Promes de afgelopen jaren tweemaal strafrechtelijk vervolgd. Beide strafzaken hebben tot een veroordeling door de rechtbank geleid; in beide zaken heeft Promes hoger beroep aangetekend.

Op 14 februari legde de rechtbank Promes zes jaar cel op voor zijn betrokkenheid bij de invoer van in totaal ruim 1350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. De voetballer heeft daarbij een aansturende, coördinerende en financiële rol gespeeld, aldus de rechtbank. De cokesmokkel vond eind januari 2020 plaats. Een eveneens verdachte neef van Promes kreeg ook zes jaar in deze zaak.

Vorig jaar kreeg Promes anderhalf jaar cel voor een steekpartij op een feest in Abcoude, waarin een andere neef het slachtoffer was. In beide strafzaken heeft de rechtbank een bevel gevangenneming afgegeven. Het OM heeft eerder al een arrestatiebevel uitgevaardigd. Nederland heeft met Dubai een beperkt uitleveringsverdrag.

Ophef in Russische sportwereld
De aanhouding van Promes in Dubai veroorzaakte grote ophef in de Russische sportwereld. Erevoorzitter van de Russische voetbalbond Vasili Bogdanov zei tegen het staatspersbureau RIA Novosti dat Spartak ‘lichtzinnig’ is geweest door Promes mee te nemen naar Dubai, waar de club trainde. Het is algemeen bekend dat de oud-Ajacied in Nederland is veroordeeld en dat Nederland een internationaal opsporingsbevel tegen hem heeft uitgevaardigd, zei Bogdanov. Volgens hem heeft Spartak Promes ook bij eerdere buitenlandse reizen thuisgelaten. ,,Dit zijn geen grappen, maar serieuze zaken”, zei de erevoorzitter.

barbecuebarrel cool