Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Voormalig Avro-DJ krijgt celstraf en tbs voor runnen jongensbordeel


De rechtbank in Utrecht heeft twee mannen veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het plegen van ontucht en het ronselen van kwetsbare (minderjarige) jongens en jongemannen om ze aan te zetten tot prostitutie. Vanuit hun flatwoningen in de Utrechtse wijk Overvecht runden zij dit illegale bordeel. “De mannen hebben de menselijke waardigheid en de persoonlijke vrijheid van de jongens ernstig aangetast”, concludeert de rechtbank.

Tegen voormalig AVRO-dj Romeo A. (65), die zichzelf nu Hans noemt en Nico L. (60) eiste het Openbaar Ministerie nog celstraffen van respectievelijk tien en acht jaar, plus tbs met dwangverpleging. Beiden zijn al eerder en vaker veroordeeld voor vergelijkbare zedenzaken.

Kwetsbare jongens
De verdachten zochten via een chatsite contact met hun slachtoffers. Dit waren vaak kwetsbare, jonge jongens die net of nog net niet 18 jaar waren. Na chatgesprekken volgde een fysieke afspraak bij de verdachten thuis, een zogenoemde proefdate. De mannen wilden op die manier zien of een jongen geschikt was voor de prostitutie, of hij goed met klanten om kon gaan én of hij in staat was om seksuele handelingen bij mannen te verrichten. De 60-jarige verdachte had dan seks met het slachtoffer, terwijl de ander toekeek.

Ondertussen werden er foto’s en filmpjes gemaakt en werd er een profiel voor hen aangemaakt op de website Boys4U. De slachtoffers ontvingen hun klanten bij de verdachten thuis óf ze werden door de verdachten naar de klanten gebracht. Uit chatgesprekken tussen de verdachten blijkt dat zij ook regelmatig onderling contact hadden over het aanbieden van de jongens. Vrijwel alle slachtoffers verklaren dat ze voor een seksdate 150 euro moesten vragen. Van dat bedrag moesten ze 20 procent afstaan aan de verdachten.

Mensenhandel
Volgens de rechtbank wilden de verdachten vanaf het begin geld verdienen aan de jongens en waren ze uit op seksuele voordelen voor zichzelf. Ze hebben hierbij nooit rekening gehouden met de gevolgen voor de slachtoffers. In totaal zijn zeven jongens slachtoffer geworden van de mensenhandel. Daarnaast heeft de 60-jarige verdachte ook meerdere keren tegen betaling seks gehad met minderjarigen.

De verdachten zijn in het verleden eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Daarnaast is bij beiden sprake van stoornissen die volgens de rechtbank behandeld moeten worden.

De opgelegde straffen zijn lager dan de eis van het OM omdat de rechtbank niet alle feiten bewezen acht én omdat de rechtbank wil dat de mannen binnen een aanvaardbare termijn worden behandeld. Naast een celstraf moeten de verdachten ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers én moeten ze het verdiende geld terugbetalen aan de Staat.

ComputerComputer