Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Veenendaal-Wie wil cafe “Het dak van de Markt” kapot maken?

Café ‘Het dak van de Markt’ in het centrum van Veenendaal is al geruime tijd doelwit van gewelddadige acties; beschietingen, brandstichting, handgranaat voor de deur. Er is een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de dader of daders.

25 april 2018 Midden in de nacht verschijnen twee mannen bij het café. Eén van de twee haalt een automatisch wapen uit zijn schoudertas. Daarmee probeert hij op het café te schieten, maar hij mist en schiet zichzelf bijna in z’n voet.

1 mei 2018
Dezelfde schutter komt waarschijnlijker weer terug. Heel gericht schiet hij ‘s nachts nu een flink aantal kogels af op het café en verdwijnt dan weer snel uit beeld.

27 augustus 2018
Opnieuw wordt er ‘s nachts op de zaak geschoten. Voor het café worden kogelhulzen gevonden.

11 september 2019
‘s Nachts wordt brand gesticht bij het café. Op bewakingsbeeld is een man te zien die een gat slaat in de deur en een molotovcocktail naar binnen gooit. Er volgt een flinke explosie. Beide voordeuren worden open geblazen. Opvallend detail is dat bij het aansteken van de molotov-cocktail de rechterhand en – of de mouw van de jas van de brandstichter even vlam vat.

19 september
Een beveiliger ziet ‘s nachts een handgranaat voor de deur van het café liggen. De EOD neemt hem mee en maakt het onschadelijk.

Handgranaat bij het café

27 september
In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 september is het weer raak. Nu niet bij het café, maar een eindje verderop in Veenendaal, op de Dijkstraat-West. De bestelbus van de eigenaar wordt in brand gestoken, met een molotovcocktail.

2 oktober
In de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 oktober zijn het de omwonenden van de Kerkewijk die wakker schrikken van een harde knal. Als ze uit het raam kijken, zien ze dat de ijssalon in brand staat. De eigenaar van de ijssalon is de broer van de eigenaar van het Dak van de Markt. De daders proberen hem dus nu via een familielid te benadelen.

BELONING

De daders hebben het dus duidelijk op de eigenaar van het café gemunt. Of het bij alle incidenten om dezelfde daders gaat kan op basis van de bewakingsbeelden niet gezegd worden. De politie hoopt dat de beloning van het Openbaar Ministerie een zetje in de rug kan zijn om informatie te delen.