Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Urker ‘cokevisser’ bestraft voor wiettelen

Een 33-jarige Urker is door de Lelystadse politierechter veroordeeld tot een boete van 75 euro en twee weken cel voorwaardelijk. Hij had samen met zijn vrouw (30) een paar wietplantages in huis en daarvoor pikten ze ook stroom van Liander. De man wordt er ook van verdacht meer dan 500 kilo coke te hebben opgevist bij Breskens vorig jaar oktober.

De rechter gaat er vanuit dat er één keer is geoogst in de Urker gezinswoning. Daarmee zou meer dan 8.000 euro zijn verdiend en dat moet worden terugbetaald. De hennepkwekerijen werden gevonden toen de politie een huiszoeking deed bij de Urker, nadat hij in Zeeland was opgepakt met twee mannen uit Kampen en Zwolle. De drie zaten op een snelle motorboot in de haven van Breskens. Op de boot vond de politie in een verborgen ruimte bijna 500 kilo cocaïne. Op het strand van het nabijgelegen Zoutelande werd nog eens 50 kilo gevonden, volgens de politie van dezelfde partij. De drugs zijn vermoedelijk van een vrachtschip in de Westerschelde gegooid en daarna opgevist.

Cokezaak
De cokezaak is nog volop in onderzoek. De Urker zit daar inmiddels al zo’n negen maanden voor vast. Maar de wietzaak werd dinsdag alvast afgedaan. De man vertelde de politierechter dat de plantages in zijn huis al lang niet meer in gebruik waren. Hij had de boel alleen nog niet opgeruimd. De stroom werd volgens hem niet gestolen, maar de meter was ‘verzwaard’, zodat er genoeg elektriciteit doorkwam voor de planten. “Daar is uiteindelijk gewoon voor betaald aan Liander.”

En de hennepresten die werden gevonden, zouden verwaarloosbaar zijn. “De officier van justitie zegt dat het meer dan 30 gram was, maar het is nooit officieel gewogen. Dus dat kan ze niet hard maken”, concludeerde de man tijdens de zaak.

Financiële problemen
De officier van justitie vindt het wel bewezen dat de Urkers meer dan 30 gram aan hennepresten in huis hadden en ook stroom pikten van Liander. Daarvoor eiste ze tegen de vrouw zestig uur taakstraf en tegen de man 2.000 euro boete en twee weken cel voorwaardelijk. Daarnaast wilde ze de illegale verdiensten terugzien. Dat er ooit hennep werd geteeld in het huis van het Urker stel, dat drie kinderen heeft, ontkende de man des huizes overigens niet. Samen met zijn vrouw begon hij in 2011 een viswinkel, die niet goed liep. Daardoor kwamen ze in de financiële problemen.

De wietplantages moesten hun schulden oplossen, maar dat gebeurde niet. “Ik heb blijkbaar geen groene vingers”, zei de Urker daarover. De cokevangst was een nieuwe poging om uit de geldnood te komen. “Dat is gelukt. Maar om die reden kan ik in die zaak niks verklaren. Voor wat hoort wat, zeg maar.”

Vrijgesproken
De vrouw werd vrijgesproken van de hennepzaak. Zij heeft weliswaar geweten van de kwekerijen, maar volgens de rechter is dat niet voldoende voor een veroordeling.

barbecuebarrel cool