Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Rotterdam-Zo werkt Tikkiefraude

De app Tikkie van ABN Amro is in korte tijd een populair betaalmiddel geworden. Helaas hebben criminelen Tikkie ook ontdekt en bestaat er nu zoiets als Tikkiefraude.

De jongen op de foto wordt gezocht in verband met de Tikkiefraude. Hij pint aan de Dordtselaan in Rotterdam. Hij haalt geld van de rekening van een jongen die eerder is beroofd aan de Prins Alexanderlaan in Rotterdam. Dat is aan de andere kant van de stad. De beroving is onderdeel van tikkiefraude want bij deze vorm van fraude heb je de rekening van iemand anders nodig.

Hoe werkt Tikkiefraude?
Iemand biedt iets aan op Marktplaats of een soortgelijke veilingsite. Een koper meldt zich en die vraagt om de bankgegevens van de verkoper. Hij moet immers geld overmaken. Als hij die bankgegevens heeft doet hij een voorstel wat heel aannemelijk klinkt. De koper zegt dat er veel oplichters rondlopen en daarom wil hij graag zeker weten dat de bankgegevens kloppen.

De zogenaamde koper stelt daarom voor om een Tikkietransactie te doen van 1 cent zodat de koper kan beoordelen of het allemaal in orde is. Dat vindt een verkoper prima want ook hij wil zekerheid en wat is nou 1 cent? Hij ontvangt een whatsapp-bericht met daarin een betaallink.

Die link is echter niet van Tikkie maar van een malafide copycat. De verkoper voert zijn code in en dan heeft de koper zijn bankrekening en zijn code. De rekening kan van de verkoper kan nu leeggehaald worden. Het klinkt allemaal wat omslachtig maar het lukt criminelen regelmatig om dit voor elkaar te krijgen.

De criminelen hebben dus software gemaakt die eruit ziet als het orgineel. Het gestolen geld gaat niet naar de eigen rekening van de crimineel, want dat is herleidbaar. Daarom beroven ze iemand.
En dat gebeurt dus op 15 maart aan de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid. De man op de foto pint geld van de rekening van het slachtoffer van de beroving aan de Prins Alexanderlaan.