Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Purmerend – Ondernemer moet Rolex afgeven

Het zat een 50-jarige ondernemer uit de gemeente Purmerend in 2022 bepaald niet mee. In zowel april als september werd hij, op straat bij zijn bedrijf, met veel geweld beroofd. Daarnaast is op donderdag 20 oktober geprobeerd zijn gezin in hun woning te overvallen.

Voor de tweede beroving waarvan meneer slachtoffer werd, zijn beelden. Onder bedreiging van een vuurwapen en een mes moest hij onder meer zijn peperdure Rolex-horloge afgeven.

Zwarte VW Golf
Een en ander speelde zich die 9e september af vlak bij het bedrijf van het slachtoffer aan de Antwerpenhaven. De politie heeft inmiddels méér beelden van de verdachten waarover u kunt meedenken. Ze zijn gefilmd vlak voor ze het slachtoffer aanvielen.
Het gaat om twee mannen met een licht getinte huidskleur. De ene heeft duidelijk een wat forser postuur dan de andere. En: de auto waarin het duo vermoedelijk reed, staat ook op beeld. Uw tips over die zwarte Volkswagen Golf zijn net als informatie over de verdachten heel welkom. Het is niet uitgesloten dat achter het stuur van de Golf een derde persoon zat.

Straatroof in april 2022
Het ging overigens om een Rolex van het model Cosmograph Daytona waarmee de daders in september aan de haal gingen. Nog geen vijf maanden eerder raakte de ondernemer op een soortgelijke manier ook een Rolex-horloge kwijt; dat was een Oyster Perpetual Sea Dweller. Bij die straatroof moest het slachtoffer onder bedreiging ook een kostbare bril afstaan van het merk Cartier. De beroving op 21 april 2022 is niet door camera’s vastgelegd, maar de vermoedelijke verdachten kort ervoor wel. Van die twee mannen heeft degene met de oranje jas een wat lichtere huidskleur dan de ander en ook lijkt hij wat slanker.

Derde verdachte in auto
Uit de camerabeelden van die dag blijkt dat er waarschijnlijk nog een dérde persoon bij het misdrijf betrokken was. Deze bestuurde een zwarte Toyota Yaris en gaf, al rijdend, iets af aan een andere verdachte. Dat ging niet helemaal vloeiend; het voorwerp, mogelijk de buit, belandde in eerste instantie op het wegdek.

Poging woningoverval
’s Ochtends vroeg op donderdag 20 oktober 2022 stond, bij hun woning in Zuidoostbeemster, de echtgenote van de ondernemer ineens oog in oog met drie in het zwart geklede mannen. Ze was met haar zoon buiten gaan kijken omdat de honden bleven blaffen.
Het drietal gooide haar tegen de grond en sloegen haar in het gezicht. Heel naar voor de zoon om dat te moeten zien, maar gelukkig kwamen op het geschreeuw van de vrouw twee bouwvakkers af die in de buurt aan het werk waren. Dat bleek genoeg om de daders te verjagen.

Blauwe VW Golf
Het heeft er alle schijn van dat de drie mannen een woningoverval wilden plegen. Eén van hen heeft in de tuin van de slachtoffers zijn zwarte iPhone 11 verloren; mogelijk zegt dat iemand iets. Daarnaast is – langs de N244 richting Alkmaar – een sporttas gevonden die van de daders kan zijn geweest.
Twee dagen eerder, op de 18e, werd vermoedelijk een voorverkenning vastgelegd door camera’s van buurtbewoners. Drie onbekende mannen in donkere kleding liepen er rond én er werd een lichtblauwe Volkswagen Golf gefilmd. Zo’n zelfde auto is door getuigen ook gezien rondom het incident van 20 oktober.

Horeca aan de Koemarkt
Een mogelijke relatie tussen de verschillende verdachten en de gebruikte voertuigen wordt nog onderzocht. Uw informatie hierover is zeer welkom. Het zou kunnen dat het om één dadergroep gaat die in wisselende samenstellingen opereert, maar het is ook mogelijk dat de daders van de verschillende misdrijven elkaar niet kennen en er toeval in het spel is.
De 50-jarige ondernemer geeft aan geen conflicten te hebben en hij weet niet wie hem of zijn gezin iets zou willen aandoen. Wel herinnert hij zich dat hij, zowel in april als september, de avond vóór de beroving heeft doorgebracht in een horecazaak aan de Koemarkt in Purmerend. Mogelijk is daar bijvoorbeeld door kwaadwillenden gezien dat meneer een bijzonder kostbaar horloge droeg.