Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Politie waarschuwt voor nieuwe babbeltruc met rookmelders


De politie waarschuwt voor babbeltrucs van criminelen die beweren te komen controleren of je wel rookmelders hebt hangen. Dit is namelijk vanaf 1 juli verplicht.

Dat gegeven wordt gebruikt om een woning binnen te komen om vervolgens op zoek te gaan naar geld en waardevolle spullen. Als er mensen aan de deur komen om op rookmelders te contoleren, bel dan meteen 112 want dat is sowieso foute boel. Brandweer, politie of andere instanties controleren namelijk niet.

Geen controle
Het is de eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat er op elke verdieping van het huis een rookmelder hangt. Ook wanneer je de woning aan iemand anders verhuurt. Doe je dit niet? Dan ben je na een woningbrand strafrechtelijk vervolgbaar: je bent aansprakelijk voor de gevolgen.

Elke rookmelder is goed
Maar het is volgens de brandweer natuurlijk het belangrijkst voor je eigen veiligheid. Zodat je zo snel mogelijk weet dat er iets mis is. Brandweerman Richard Balk zegt dat elke rookmelder die je in Nederland koopt goedgekeurd is. Er is wel verschil in kwaliteit maar, “liever een goedkope dan helemaal geen rookmelder”,zegt hij.
Mocht het zelf niet lukken om er een op te hangen, dan valt er hulp te regelen. Er is een vrijwilligersteam vanuit de Nederlandse Brandwonden Stichting die in heel Nederland rookmelders kan ophangen.