Blog – Opsporing Verzocht moet blijven zoals het is
Grote consternatie afgelopen week in opsporingsland. Geheime plannen van de publieke oproep werden gelekt naar RTL Boulevard. Het succesvolle opsporingsprogramma Opsporing Verzocht staat onder druk, melden zij. De kersverse netmanager van NPO 1 Remko van Westerloo wil het programma zwaar inkorten, Als het aan hem ligt gaat het programma van 50 naar 30 minuten per week. En op een ander tijdstip: om 21:30 in plaats van 20:30. Daarnaast wil de netmanager het aantal uitzendingen terugbrengen. De zomerstop gaat maar liefst 14 weken duren. Ruim drie maanden dus.
Ontstemd
Vanuit de politie is ontstemd gereageerd op die plannen. Dat hoef je eigenlijk niet eens uit te leggen. Natuurlijk zijn zij ontstemd. Opsporing Verzocht is een belangrijk instrument om boeven te vangen. En met minder en kortere uitzendingen is het opsporingsinstrument ineens een stuk minder krachtig.
Die reactie is dus logisch.
Maar waarom zou een netmanager dit willen? Het programma loopt als een trein. Elke week kijken meer dan een miljoen mensen. Online is er grote groei. Veertig procent van de zaken die aan bod komen in het programma worden opgelost. Het programma is een zekerheid, een vaste waarde. Het is de voetballer die je altijd opstelt. Scoort altijd een zeven, laat de trainer nooit in de steek.

Geld
Het zou een geldkwestie kunnen zijn maar een studioprogramma van 30 in plaats van 50 minuten is niet veel goedkoper. De studio moet toch gehuurd, de redactie en de regie zijn er ook. Dus daar zit geen winst. Minder uitzendingen is natuurlijk wel een besparing maar het is publiek geld. Met dat publiek geld worden misdrijven opgelost. Een betere besteding bestaat niet. Elke euro die de publieke omroep aan Opsporing Verzocht besteedt is per definitie beter dan een euro voor Nick en Simon gaat om Simon en Garfunkel te zoeken in New York. Prima programma maar het publieke belang is minder groot. Om nog maar te zwijgen van de Beste Zangers. Ook een goed scorend programma maar dat is Opsporing Verzocht ook.
Vernieuwingsdrift
AvroTros betaalt het programma en wie betaalt, bepaalt. Maar dat is de halve waarheid. Politie en justitie betalen niet mee in de zin dat de omroep een rekening stuurt, maar politie en justitie leveren mankracht. Er zijn hele productieteams opgetuigd om het programma van inhoud te voorzien. En deze mensen staan bij de politie op de loonlijst maar zijn essentieel voor de productie van het programma.
Geld kunnen we dus wegstrepen. Wat blijft dan over? Vernieuwingsdrift? Je stempel willen drukken? We weten het niet maar de tegenkrachten die afgelopen week op gang kwamen geven aan dat er veel onbegrip is. Waarom een succesvol programma kortwieken? We kunnen geen goede reden bedenken. Opsporing Vezocht moet gewoon blijven. Elke week 50 minuten en de hele zomer door uitzenden. De boeven gaan ook niet met vakantie.