Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Maarssen – Echtpaar opgelicht met ANWB-truc

Een ouder echtpaar (80) ontvangt een phishingmail met een betaalverzoek. Twee dagen later zijn ze opgelicht voor bijna 2000 euro. Op maandag 27 juni 2022 krijgt één van de slachtoffers een e-mail van de ANWB. Hierin staat een link en een verzoek om te betalen. De link blijkt niet te werken, waarop het slachtoffer besluit om het nummer dat in de e-mail staat te bellen. Hij krijgt iemand aan de lijn die zich voordoet als werknemer van de ANWB. Deze werknemer vertelt hem dat hij later op de dag wordt terug gebeld.


Fraudedesk
Rond 13.30 uur wordt het slachtoffer gebeld, maar niet door de ANWB. De persoon aan de telefoon zegt hem dat hij van de fraudedesk van de ABNAMRO bank is en dat er gefraudeerd wordt met de pinpas van het slachtoffer. Om dit te kunnen verhelpen, moet het slachtoffer zijn gegevens doorgeven, zodat de passen geblokkeerd kunnen worden. Het slachtoffer geeft zijn pincode telefonisch door en even later worden de passen bij hem thuis opgehaald.
Hierna krijgt het slachtoffer argwaan en belt zijn bank. Dan is er inmiddels al voor in totaal bijna 2000 euro opgenomen bij een geldautomaat in Maarssen en bij een supermarkt in Utrecht.


Signalement
Het wordt op de beelden niet duidelijk of het om één dader of twee verschillende daders gaat.
De dader in winkelcentrum Bisonspoor in Maarssen is een donkergetinte man met kort zwart kroeshaar, dat is opgeschoren aan de zijkanten. Hij heeft een lichte baardgroei en draagt een wit overhemd en heeft witte oordopjes in.
De dader in de supermarkt in Utrecht is ook een donkergetinte man. Hij draagt een donkere korte broek met daaronder zwarte sneakers met witte rand. Hij heeft een hoodie of zwart vest aan, met een rood of oranje shirt daaronder. Hij draagt een zwarte pet met een wit logo van ‘Under Armour’. Ook hij heeft witte of licht gekleurde oordopjes in.

Wie is hij?

binbin small