Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Lisse – Man is 20 duizend euro kwijt na telefoontje van oplichters

Een 73-jarige inwoner van Lisse is 20.000 euro kwijt geraakt nadat hij is opgelicht door een zogenaamde bankmedewerker. Hij is aan de telefoon zo misleid, dat hij zijn gegevens en pincode heeft gegeven. Nadat ook zijn pinpassen thuis zijn opgehaald, is het geld van zijn rekening gehaald.


Het slachtoffer krijgt op 24 november een e-mail. Het lijkt erop dat die van de bank komt, maar meneer vertrouwt het eigenlijk meteen al niet. Hij wil het bericht verwijderen, maar komt daarbij op een pagina terecht waarvan hij zeker weet dat het niet klopt.

De man besluit om direct zijn inlognaam en wachtwoord te veranderen, zodat eventuele criminelen geen gebruik kunnen maken van zijn rekening. Maar diezelfde gaat de telefoon. Iemand die zich voordoet als bankmedewerker vertelt dat er een poging is gedaan om in te breken op zijn bankrekening. De 73-jarige meneer kan zich dat niet voorstellen en hangt op.

Passen doorknippen
Maar kort daarna wordt er weer gebeld. Het verhaal is nu dat de bankgegevens van meneer zijn geopend door een onbevoegde. Aan de manier waarop de man aan telefoon hem te woord staat, krijgt het slachtoffer toch het vertrouwen dat hij met een bankmedewerker te maken heeft. Het nummer waarmee wordt gebeld, blijkt ook een nummer van ING Bank te zijn.

Om het geld van zijn rekening ‘veilig te stellen’, moet de man al zijn gegevens vertellen: inlognaam, wachtwoord en pincode. Daarna krijgt hij de opdracht om zijn pinpassen doormidden te knippen en die in een envelop te doen. Daarna zal iemand die bij hem thuis ophalen. Omdat zijn rekeningen inmiddels zouden zijn geblokkeerd, kan hij dat met een gerust hart doen, houdt de man aan de telefoon hem voor.


Geld opgenomen
De man doet wat hem wordt gevraagd. Er komt inderdaad iemand langs om de envelop met de doorgeknipte pasjes op te halen. Helaas is het de oplichters gelukt om die vervolgens weer aan elkaar te plakken, want diezelfde avond is er 20.000 euro van zijn rekening opgenomen.

De transacties worden gedaan bij twee geldautomaten in Hoofddorp. De man die het geld opneemt, is daarbij duidelijk in beeld. Hij is ook verdachte in een soortgelijke zaak in Heerenveen, ook daar is een slachtoffer veel geld kwijt geraakt.