Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Gouda – 83-jarige man bestolen van 6000 euro

Hoe het de oplichters precies is gelukt, weet het 83-jarige slachtoffer uit Gouda niet. Maar vast staat dat zijn pinlimiet is verhoogd en er 6000 euro van zijn rekening is gestolen. De man die het geld opneemt, is daarbij goed in beeld.


Eind februari is de man aan het internetbankieren, als hij een melding krijgt dat zijn bankpas verloopt. Hij kan direct een nieuwe aanvragen en vult daarom zijn gegevens in. Maar een nieuwe bankpas komt er niet, en een paar dagen later ontdekt hij dat er geld is overgeboekt van de spaar- naar de betaalrekening, dat zijn opnamelimiet is verhoogd en dat er vervolgens drie keer 2000 euro is opgenomen.

De man moet het slachtoffer van phishing zijn geworden, waarbij hij zijn gegevens zonder het te weten heeft doorgespeeld naar criminelen. Er is beeld van de pintransacties waarbij het geld wordt gestolen. Een man doet dat bij een geldautomaat in een winkel aan de Markt in Gouda.

Duidelijke beelden
De pinner is een donker getinte man van ongeveer 1,80 meter lang. Hij heeft zilveren oorbellen, draagt een zwart petje van het merk Gucci, een lichtblauw trainingspak en een donkerblauwe bodywarmer. Hij heeft blauwe sportschoenen aan en heeft een zwart schoudertasje om, waar het geld in verdwijnt.

Het is onduidelijk of dit ook de man is die achter de daadwerkelijk bankfraude zit. Hij wordt gezocht omdat hij geld opneemt van de rekening van het slachtoffer. Het is mogelijk een geldezel.

Een geldezel of money mule is een katvanger die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezel sluist hierbij, al of niet bewust, frauduleus verkregen geld door naar criminelen. Zo wordt er van geldezels gebruik gemaakt bij vriend-in-noodfraud