Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Den Haag – Vrouw trapt in fraudesmoes en is haar geld kwijt

Het geld van een 76-jarige vrouw uit Den Haag is door oplichters opgenomen bij een geldautomaat en uitgegeven aan schoenen bij de Bijenkorf. Het slachtoffer is de dupe geworden van een zogenaamde bankmedewerker die haar wijsmaakte dat er een virus in haar telefoon en bankpas zou zitten. Om de problemen op te lossen moest ze haar pincode vertellen en de pas inleveren.
De vrouw wordt op 23 september vorig jaar gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van de fraudeafdeling van de bank. Er zou worden geprobeerd om geld van haar rekening te halen. De bank kan dat gelukkig tegenhouden, maar vanwege het virus in haar telefoon en bankpas moet ze die inleveren. De telefoon zal worden opgeschoond en diezelfde avond wordt de nieuwe bankpas al thuisbezorgd, houdt de zogenaamde bankmedewerker haar voor.

Het slachtoffer geeft meerdere keren aan dat ze haar zoon wil bellen om het een en ander te controleren, maar dat mag absoluut niet van de vrouw aan de lijn: dan zou ook hij het virus op zijn telefoon krijgen, wordt haar wijsgemaakt. Daardoor besluit het slachtoffer dit niet te doen.
De vrouw geeft uiteindelijk haar pincode af, stopt haar telefoon en bankpas in een envelop en geeft die mee aan de vrouw die even later bij haar voor de deur staat. Als ‘s avonds blijkt dat er niemand terugkomt met de telefoon en de nieuwe pas, waarschuwt ze haar zoon. Dan is het al te laat: er is al ruim 1300 euro van haar rekening verdwenen.
Er is geld opgenomen op de Volendamlaan in Den Haag. Op camerabeelden van de geldautomaat is een man te zien. Hij is even later ook in de Bijenkorf in het centrum, samen met een andere man. Ze kijken wat rond bij de kleding en schoenen en kopen dure schoenen met de pas van het slachtoffer. Later is de pas ook gebruikt bij McDonalds. ‘Ik vind het schandalig’, zegt de vrouw. ‘Het is mijn geld. Het zijn gewoon boeven.’

pet flessen