Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Den Haag-Man is 48 duizend euro kwijt na oplichting

Een man uit het Overijsselse Diepenveen is bijna 48.000 euro kwijt geraakt aan oplichters. Een deel van dat geld is in Den Haag opgenomen, bij een geldautomaat aan de Goeverneurlaan. De man die dat doet, is daarbij goed in beeld.
Het slachtoffer wordt op 5 december vorig jaar gebeld door een vrouw die zegt van de bank te zijn. Ze vertelt hem dat er vanuit Ghana pogingen worden gedaan om geld van zijn rekening te halen. Zij kan die transacties blokkeren en wil hem daarna helpen om zijn geld veilig te stellen, zodat dieven er niet mee aan de haal kunnen gaan.

De man twijfelt erg aan het verhaal, maar de vrouw kan op elke vraag een goed antwoord geven en weet ook veel over hem, van zijn geboortedatum tot zijn laatste aankopen. Ze wil weten hoeveel geld hij op zijn rekening heeft en vraagt hem daarna om geld over te maken naar vijf rekeningen, waar het dan twee dagen op kan blijven staan voordat het weer wordt teruggestort.

Bijna 48.000 euro
Het slachtoffer blijft vragen stellen en verifieert de antwoorden tussendoor, maar omdat de vrouw aan de telefoon overal een goed antwoord op heeft, besluit hij te doen wat ze vraagt. Hij maakt bijna 48.000 euro over naar verschillende rekeningen. Vervolgens is er van twee van die rekeningen geld gepind. Eén transactie is in Den Haag, bij een automaat aan de Goeverneurlaan. De andere transacties worden gedaan in Almere. De politie hoopt dat iemand de pinners herkent.

De rekeningen waar het geld op gestort is, zijn vaak niet van de pinners zelf, maar van zogenaamde geldezels. Dat zijn mensen die tegen betaling van een klein bedrag hun rekening en pinpas ter beschikking stellen aan oplichters. Vervolgens worden die rekeningen gebruikt om geld van slachtoffers op te storten, waarna iemand anders het er weer af haalt.