Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Den Haag – Bejaarde vrouw bestolen van 20 duizend euro

Maar liefst 20.000 euro is een 84-jarige vrouw kwijtgeraakt nadat ze het slachtoffer is geworden van zogenaamde bankhelpdeskfraude. Ze wordt telefonisch wijsgemaakt dat er geld naar het buitenland wordt overgemaakt vanaf haar rekening. Om alles veilig te stellen, moeten haar pinpassen worden opgehaald. De man die dat komt doen, is gefilmd in de hal van de flat waar de vrouw woon

Het slachtoffer wordt op haar huistelefoon gebeld door iemand die zegt van de ING Bank te zijn. Diegene wil haar waarschuwen dat er een transactie op haar rekening bezig is: er zou geld worden overgemaakt naar Zuid-Afrika. De zogenaamde bankmedewerker weet veel gegevens van de vrouw, zoals haar bankrekeningnummers, adres en andere persoonlijke gegevens.

Er wordt gevraagd naar haar pincodes en inlogcodes. De vrouw geeft aan dat ze die nooit mag geven, maar de persoon aan de telefoon zegt dat hij haar echt wil helpen en weet haar te overtuigen: ze geeft de codes. Vervolgens krijgt ze meerdere sms’jes op haar telefoon. Zogenaamd om de rekening veilig te stellen, maar ze kan de berichten niet openen.

Passen opgehaald
Dan stelt de nep-bankmedewerker voor dat iemand anders de passen bij haar thuis komt ophalen en ze meteen door zal knippen. Ook nu heeft de oplichter zijn verhaal klaar, want als de vrouw aangeeft dat ze dat zelf ook wel kan doen, zegt hij dat de passen voor de veiligheid naar de bank terug moeten. Terwijl ze nog aan de telefoon is, wordt er al aangebeld bij de flat aan de Melis Stokelaan in Den Haag waar de vrouw woont.

Er staat een man voor de deur, die de telefoon van haar overneemt om met zijn ‘collega’ te praten. Ze praten in een voor haar onbekende taal. De man pakt haar tablet, doet daar wat handelingen op en vraagt vervolgens om een schaar. Daarmee knipt hij vijf bankpassen door, neemt die mee en vertrekt weer.

De man aan de telefoon blijft nog even aan de lijn. Hij verzekert de 84-jarige vrouw dat alles in orde komt. Maar terwijl ze nog met hem aan het praten is, wordt ze op haar mobiele telefoon gebeld door de fraudeafdeling van de echte ING Bank.

De vrouw weet dan niet meer wie ze moet geloven. De echte bankmedewerker vraagt haar of ze de naam van man aan de andere telefoon wil vragen. Zodra ze dat doet, hangt hij snel op. Daarna blijkt dat er in totaal 20.000 euro is afgeschreven van verschillende rekeningen van de vrouw.

Wie is de man op de beelden?

Boevenvangen_shop
binbin small