Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Burgemeester Aboutaleb wil agenten uitrusten met paintballgeweer


Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb laat onderzoeken of een paintballgeweer een toevoeging kan zijn aan de uitrusting van de politie. Dat meldt Rijnmond. Aanleiding zijn de Coolsingelrellen van 19 november vorig jaar, waarbij politie en hulpverleners werden belaagd met stenen en vuurwerk.
De burgemeester heeft de gemeenteraad na de rellen toegezegd te kijken wat de mogelijkheden zijn om agenten uit te rusten met paintballgeweren. Hij belooft de Rotterdamse raad ook zich in de spannen om het idee onder de aandacht van de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz-Zegerius, te brengen.
De politievakbond vroeg de minister eerder ook al om extra middelen. Iets met een hoge impact, maar niet dodelijk, zoals beanbags (zakjes met loden kogels) of een soort foam. “Het is goed dat hij erover nadenkt”, zegt Gerrit van de Kamp van de politievakbond. “Het is uiteindelijk een zaak voor de minister, die gaat daarover. Het zal niet aan de riem van gewone agenten op straat komen hangen, maar waarschijnlijk is het als toevoeging op de uitrusting van de ME.”


Al eerder onderzocht
Eind december vorig jaar liet de politieleiding ook al weten naar aanleiding van de Coolsingelrellen een onderzoek te starten naar extra wapens voor de Mobiele Eenheid. De twee vragen die in het onderzoek centraal staan zijn of de werkomstandigheden van de politie zijn veranderd en of er aanvullende middelen nodig zijn om tegen die omstandigheden op te kunnen treden.
In 2017 deed de politie ook zo’n onderzoek. Toen bleek dat er al genoeg middelen waren voor de geweldssituaties waarmee ze op dat moment te maken hadden. Er zijn toen twee typen extra wapens onderzocht. Een luchtdrukgeweer met niet-dodelijke projectielen en een wapen waarbij mensen door een projectiel ook gemarkeerd worden, zoals een paintballgeweer. Een bestaand wapen is de FN 303. Dat schiet een mengsel van verf en metaal of pepperspray af.
Paintballgeweren worden op dit moment nergens in Nederland door de politie gebruikt. In België zijn er al wel speciale eenheden mee uitgerust.

Boevenvangen_shop
binbin small