Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Blog – Mondkapjes zijn zegen voor criminelen

Op veel plekken in Nederland wordt het gebruik van een mondkapje dringend geadviseerd of is het verplicht. Als de Coronawet door de Eerste en Tweede Kamer is, wordt het waarschijnlijk zelfs verplicht om er één te dragen. De discussie of mondkapjes echt helpen in de strijd tegen Covid19 houdt ondertussen aan. Maar er is één groep die het gebruik sowieso omarmt: criminelen.

BIVAKMUTS

Tot maart van dit jaar zagen we nul criminelen met mondkapje op boevenvangen.nl. Inmiddels zijn het er tien. Er komen wekelijks nieuwe gevallen bij. Want het is totaal niet verdacht om met deze vorm van gezichtsbedekking over straat te gaan. Sterker nog: we juichen het toe. Weten wij veel dat jij op weg bent naar de pinautomaat om de rekening van een bejaarde leeg te trekken? Of dat je van plan bent om de Hema te overvallen. Veel handiger dan een bivakmuts. Die kan je pas opzetten als je de winkel ingaat en bij pinautomaat ziet dat er verdacht uit. Dan moet je ‘s nachts gaan pinnen.

Twee voorbeelden van mondkapjes uit de praktijk:

Een vrouw met mondkapje wacht in de hal van flat in Hoek van Holland een bejaarde man op. Hij haalt zijn krant uit de bus en zij stapt met hem de lift in. Ze zegt dat ze Coronaontsmettingen doet bij mensen boven de 75 en noemt precies het adres van de man. Daar moet ze zijn. Dat heeft ze natuurlijk gezien toen hij zijn krant uit de bus haalde. De man gelooft haar en nodigt haar uit in zijn huis. Eenmaal binnen moet hij in verband met de ontsmetting in de slaapkamer blijven. De vrouw doorzoekt het huis en gaat ervandoor met 4000 euro en sieraden van de overleden vrouw van de man. De vrouw staat op beeld maar draagt dus een mondkapje. En dat heeft waarschijnlijk niets met Corona te maken met onherkenbaar willen zijn.

Een man met mondkapje en capuchon loopt de Hema in Rotterdam Prinsenland binnen. Hij lijkt rustig op zoek naar een artikel maar in werkelijkheid wacht hij tot hij alleen is met de enige medewerkster op dat moment. Als dat zo is, slaat hij toe. Hij bedreigt de medewerkster met een mes en eist de inhoud van de kassa op.

Meer gevallen zien? Zoek op mondkapjes in de zoekbalk.

CORONA-CRIMINALITEIT

De gevallen hierboven gaan over het gebruik van mondkapjes. Maar dan is er ook nog de diefstal van mondkapjes van aanverwante artikelen. Bij een gezondheidscentrum in Putten werd kort na het uitbreken van de Corona-crisis ingebroken. De inbrekers lieten waardevolle computers en laptops staan. Wat ze wel meenamen: mondkapjes en desinfecterende middelen.

Ook uit het begin van de crisis: een man en vrouw van 27 jaar uit Dordrecht proberen voor een miljoenenbedrag mondkapjes te verkopen aan een Nederlands ziekenhuis. De partij mondkapjes bestaat niet en de politie kan voorkomen dat het ziekenhuis tot betaling overgaat.

En nu dus de opkomst van mondkapjes in de praktijk. Een probleem waar niet zomaar een oplossing voor is. Want nogmaals: we verlangen van mensen dat ze mondkapje dragen. Crimineel of niet. Misschien heeft Julie Wixey het antwoord. Deze dove vrouw uit Engeland heeft een doorzichtige mondkapjes gemaakt. In eerste instantie niet bedoeld voor criminelen maar voor dove mensen zodat zij kunnen liplezen en kunnen begrijpen wat de ander zegt. Als er een mondkapjes-verplichting komt zou die meteen moeten zijn voor doorzichtige mondkapjes. Voor de dove medemens en tegen de criminele medemens.

Tot die tijd zijn mondkapjes een zegen voor criminelen.