Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Blog – Deze auto’s zijn populair bij dieven

Na jaren van teruglopende autodiefstallen is het aantal diefstallen afgelopen maanden weer gestegen. Werden er volgens het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) van 1 januari tot 18 mei 2022 exact 2.254 personenwagens gestolen, in diezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 1.915. Meest gestolen: Toyota RAV4. Dit model neemt daarbij het stokje over van de Volkswagen Golf die zakt naar plek 3. Op Boevenvangen.nl staan geen diefstallen van deze twee modellen. Sterker nog : uit de top tien van meest gestolen auto’s staat er maar één op deze site: de diefstal van een Peugeot 3008(nummer 8) in Rotterdam:

Toyota RAV4

Dat de cijfers weer stijgen, heeft volgens het LIV onder andere te maken met het loslaten van coronaregels. Tijdens de coronajaren zaten we immers veel thuis, met onze auto in zicht. Eerder werd de toppositie wisselend ingevuld door de Volkswagens Polo of Golf, maar nu heeft de RAV4 de twijfelachtige eer om aan de leiding te gaan. Dat Volkswagens vaak hoog eindigen op de LIV-lijst heeft onder andere te maken met het simpele gegeven dat er gewoon heel veel van verkocht zijn. Dat maakt de kans op diefstal tenslotte groter.

Daar staat tegenover dat de kans dat jouw Volkswagen wordt gestolen meteen een stuk kleiner is. De dief heeft immers meer keuzemogelijkheden. Hieronder de volledige top tien.

Bron: site ANWB.

Is keyless entry de boosdoener?

Er zijn vele manieren waarop autodieven te werk gaan. Keyless Entry, de ‘sleutel die je in je zak kunt houden’ wordt de laatste jaren echter vaak als boosdoener gezien. Deze ‘sleutel’ wordt in steeds meer verschillende modellen als optie aangeboden en is redelijk eenvoudig te hacken voor de diefstalprofessional. Zo werd in Nijmegen een peperdure Audi op deze manier gestolen. Zie de link hieronder.

In de top tien geen Audi. Maar die zien we wel weer terug op Boevenvangen.nl:

Overigens nemen dieven steeds vaker niet de hele auto mee maar onderdelen. Stuursystemen, navigatie en airbags zijn populair. En dan met name bij de duurdere merken: Mercedes, BMW en Audi.

Op Veluwe zijn auto-inbrekers was dit jaar een ware golf van dit soort autokraken. In alle gevallen waren BMW-rijders het doelwit. De dieven gaan ervandoor met verschillende onderdelen uit de auto waaronder het stuur. Ze gebruiken speciale folie om het ruit van de auto’s kapot te maken. Ze hebben goede spulllen bij zich en lijken precies te weten waar ze voor komen.

Dat geldt ook voor twee mannen die toeslaan op de parkeerplaats van Rotterdam-The Hague Airport. In de vroege ochtend van woensdag 18 mei, om ongeveer 5.30 uur, lopen ze daar naar een Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio. Ze slagen erin het portier te openen en de auto te starten. Bij de slagboom stoppen ze. De bijrijder stapt uit en duwt de twee slagbomen omhoog. Hij sluit ze ook weer keurig. Vervolgens gaan ze vandoor met de Italiaanse auto met een waarde van 123 duizend euro.