Boevenvangen.nl

Boevenvangen.nl

Bende licht boeren op namens belastingdienst

De politie onderzoekt al geruime tijd een crimineel netwerk dat ondernemers dupeert via telefonische oplichting. Al zeker tweehonderd slachtoffers, voornamelijk ondernemers in de agrarische sector, zijn opgelicht voor in totaal ruim vier miljoen euro.

Oplichter in Zeist

De criminelen doen zich voor als medewerkers van de Belastingdienst. Ze bellen naar ondernemers met het bericht dat er al enige tijd een grote vordering openstaat.
Alleen door nu direct geld over te maken, zou voorkomen kunnen worden dat een deurwaarder beslag legt op hun bedrijf en bezittingen.

Geldezels en pinners
De rekeningen waarnaar de slachtoffers het geld moeten overmaken, zijn in werkelijkheid van zogenoemde ‘geldezels’. Dat zijn mensen die hun rekening – al dan niet gedwongen – beschikbaar stellen aan criminelen.
Al tijdens het telefoongesprek staan handlangers paraat bij geldautomaten. Nog voordat de verbinding is verbroken, halen deze pinners de gebruikte rekeningen leeg. In de video hieronder hoort u hoe de oplichter te werk gaat.

Onderzoek loopt vast
Tegen de tijd dat het slachtoffer argwaan krijgt, is het geld al binnen de criminele organisatie verdwenen. Wanneer er aangifte wordt gedaan, komt het politie-onderzoek uit bij de rekening van een geldezel. Die weet vaak zelf niet precies voor wie hij werkt of wie de rekening heeft gebruikt, waar¬door het onderzoek vanaf daar helaas vaak vastloopt.

Bewakingsbeelden
Veel van de schakels in het netwerk zijn lastig te traceren, maar de personen die pinnen komen geregeld wel in beeld. Bij het opsporen van een aantal van hen kan de politie uw hulp gebruiken. Bekijk de verdachten in de video hieronder:

Herkent u een van deze zeven pinners? Tussen juni en november 2019 namen zijn op verschillende locaties in Nederland vele duizenden euro’s op van slachtoffers.

Wilt u met iemand van de Belastingdienst spreken, belt u 0800 – 0543.